Pressmeddelande -
Kommentar till förslag till ny fastighetsmäklarlag: Konsumenter gynnas av modernare lagstiftning
Idag offentliggörs fastighetsmäklarutredningens förslag till ny fastighetsmäklarlag för Justitieminister Beatrice Ask. Per Johnler, VD på Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarfirma, välkomnar utredningen och menar att flera av förändringarna kan gynna och öka tryggheten för konsumenterna.
- Äntligen. Vi har varit på politikerna i många år och äntligen händer det något konkret i frågan om fastighetsmäklarlagen, säger Per Johnler, VD på Fastighetsbyrån. Nuvarande lagstiftning är inte modern. Flera av de förändringar som föreslås kommer förtydliga och gynnar både branschen och våra kunder. Att lagen öppnar upp för fastighetsmäklare att förmedla och ta betalt för tilläggstjänster tror jag kommer att bli den största förändringen.
Nu ska förslaget ut på remiss och den nya fastighetsmäklarlagen träder i kraft tidigast den 1 januari 2009.
Kommentar till några av de större förändringarna i förslaget:
Fastighetsmäklare tillåts förmedla och ta betalt för tilläggstjänster
- Mycket positivt. Vi vet att många av våra kunder gärna skulle vilja att vi erbjöd andra typer av tjänster, t ex flytthjälp, bolån, energirådgivning och olika försäkringar. För många är det smidigt och tidsbesparande att köpa fler tjänster från en aktör istället för att söka upp och använda fler leverantörer.
Fastighetsmäklaren blir skyldig att redovisa förteckning över bud som lämnas och lämna den till säljare och köpare efter affären är avslutad.
- Vi på Fastighetsbyrån har redan beslutat om att börja redovisa namn, adress och telefonnummer till budgivarna samt bud för både säljare och köpare. Om vi kan göra processen tryggare och minska oron i samband med budgivningar så ska vi göra det. Om lagen leder till att alla mäklare kommer att göra likadant i framtiden så är det bra både för alla bostadsbytare och vår bransch.
Fastighetsmäklaren blir skyldig att informera om hur budgivningen går till och ange bedömt marknadsvärde i objektsbeskrivningen.
- Bra om det blir tydligare för spekulanter hur budgivningen går till och vilka regler som gäller. Om redovisning av marknadsvärdet kan göra det lättare för spekulanter att bedöma en bostads värde så är det positivt. Hur det kommer att fungera praktiskt återstår att se.
Fastighetsmäklaren ska journalföra vad som sker i ett förmedlingsuppdrag.
- Det är bra både för kund och mäklare att i efterhand kunna gå tillbaka och se vad som gjorts och när. Journalen minskar osäkerheten om vad som hänt och vara bra att ha vid en eventuell konflikt. Hur detaljrik journalen ska vara vet vi inte. Om den ska vara för omfattande kan det ta väldigt mycket av mäklarnas tid och gå ut över övriga delar i arbetet.
Särskilda regler för bostadsrätter
- Det är på tiden att bostadsrätter regleras separat. Det blir tydligare för mäklarna vilka uppgifter som de ska ange och därmed säkerställs att spekulanter får rätt information.
För mer information och ytterligare kommentarer kring utredningen:
Per Johnler, VD Fastighetsbyrån
Tel: 08-54 54 55 02, 070-560 30 57
E-post: per.johnler@fastighetsbyran.se
Johan Vesterberg, Pressansvarig, Fastighetsbyrån
Tel: 08-54 54 55 28, 0708-20 44 34
E-post: johan.vesterberg@fastighetsbyran.se
Lokala frågor:
Sök efter lokalkontor och lokala kontaktpersoner på:
http://www.fastighetsbyran.se/se/Vara_kontor/
Genrebilder och bilder på kontaktpersonerna finns på:
http://www.fastighetsbyran.se/se/Press/Bildarkiv/
Fastighetsbyrån, fastighetsbyran.se, ingår i Swedbank-koncernen och har cirka 1000 medarbetare fördelade på 220 kontor runt om i Sverige. Under 2007 förmedlade företaget cirka 35.000 bostadsaffärer till ett försäljningsvärde av cirka 40 miljarder kronor. Fastighetsbyrån är marknadsledare på bostadsmarknaden, både i omsättning och i antal affärer.