Gå direkt till innehåll
Kommentar till Mäklarstatistik: Möjligt trendbrott för bostadsrätter

Pressmeddelande -

Kommentar till Mäklarstatistik: Möjligt trendbrott för bostadsrätter

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt sjunkande villapriser, med två procent i riket i oktober. Däremot står bostadsrättspriserna i riket still i oktober och Stor-Stockholm sticker ut med en prisuppgång på två procent. Möjligen kan vi se ett trendbrott för bostadsrätter medan elpriserna, främst i elområde tre och fyra, fortsätter att pressa villapriserna, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter stod still i oktober och Stor-Stockholm sticker ut med en prisuppgång på två procent. På tre månader har priserna på bostadsrätter i riket sjunkit med 3 %. Villapriserna i riket fortsätter att sjunka – med 2 % i oktober och med 6 % på tre månader.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • Det mest påtagliga är fortsatt att det görs betydligt färre affärer än vanligt men när det gäller prisutvecklingen visar statistiken ett möjligt trendbrott på bostadsrättsmarknaden. I Stockholm, som brukar visa riktningen, syns tecken på att säljare och köpare börjar närma sig varandra och att prisnedgången har avstannat. Men priserna i länet och innerstaden pekar åt lite olika håll och vi behöver en längre period för att kunna prata om en ihållande trend, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

  • Villapriserna fortsätter att sjunka vilket sannolikt hänger ihop med de höga energipriserna och osäkerhet om utvecklingen framåt i vinter. Även om inte bilden är helt entydig kan vi nu se att villapriserna pressas mer i elområde tre och fyra. På tre månader har villapriserna sjunkit mest i Skåne, Gotland och Stockholm, och minst i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. På bostadsrätter ser det inte alls ut på samma sätt, fortsätter Johan Engström.

    Stockholm – Bostadsrättspriser upp i Stor-Stockholm
    Bostadsrättspriserna sjönk med 1 % i centrala Stockholm i oktober. I Stor-Stockholm gick de däremot upp med 2 %, vilket sticker ut i statistiken. Villapriserna i Stor-Stockholm sjönk med 2 % i oktober.

    • Vi upplever fortsatt att prisjusteringen i verkligheten är större än den vi ser i statistiken, förmodligen beroende på att de försäljningar som inte blir av och inte kommer med i siffrorna. Både köpare som säljare finns kvar på marknaden och affärer görs, fast på en lägre prisnivå. Vi ligger nu priser på samma nivå som innan pandemin vilket likväl är en historisk hög nivå, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.
    • 'För fjärde veckan på raken så minskar utbudet på Hemnet och ligger nu på en för årstiden normal nivå. Trafiken till vår hemsida har ökat och vi säljer återigen relativt många lägenheter utanför Hemnet. Vi hade i augusti och september väldigt många kunder som ville sälja först. Nu när dessa har sålt så upplever vi en jämnare balans mellan antalet säljare och köpare. Det mesta vi annonserar säljer vi inom en till två veckor och prisnivån har stabiliserats för andra månaden i rad, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.


    Göteborg – Två procent ner överallt
    Under oktober sjönk samtliga bostadspriser i Göteborgsområdet med två procent – bostadsrättspriser i centrala Göteborg och Stor-Göteborg samt villapriser Stor-Göteborg.

    • Vi gör fortsatt färre affärer jämfört med samma period förra året. Köparna är avvaktande och det har blivit vanligare med önskemål om villkor om egen försäljning eller långa tillträdestider. Vi kan samtidigt se prisrekord på vissa bostäder, speciellt villor med attraktiva lägen. Säljarna och köpare har börjat närmat sig varandra och vi tror att marknaden kommer stabiliseras i början av 2023, Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån innerstad & Örgryte.


    Malmö – Stillastående bostadsrättspriser i oktober
    Bostadsrättspriserna i både centrala Malmö och Stor-Malmö var stillastående i oktober. gick Villapriserna i Stor-Malmö sjönk däremot med 2 % i oktober.

    • I Malmö är utbudet fortfarande högt men uppgången har stannat av de senaste veckorna. Vi ser även att prisnedgången på bostadsrätter stannat av och att prisbilden planat ut. Det märks tydligt att villorna påverkats mer än lägenheterna och det beror bland annat på osäkerhet kring hur energipriserna kommer att utvecklas framöver. Vår förväntan är dock att även prisnedgången på villor kommer att plana ut under de närmsta två till tre månaderna. De köpare som bor i lägenhet och vill köpa villa har för tillfället därmed ett bra köpläge nu när villapriserna gått ner mer än bostadsrätterna, säger Jesper Jeschko Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.


    FASTIGHETSBYRÅNS RÅD INFÖR HÖSTENS BOSTADSAFFÄR:

    FÖR KÖPARE:

    1. Avfärda inte en bostad om utgångspriset ligger över din budget. I dagens marknad kan det finns utrymme för förhandling.

    2. Gå på många visningar och håll koll på slutpriserna. Det hjälper dig både att definiera vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna.

    3. Du kan köpa först om du har låg belåning och stora marginaler. Försök då få tillträde till den nya bostaden långt fram i tiden och förbered så att du kan lägga ut din befintliga bostad till försäljning direkt efter köpet.

    4. Gör, som alltid, en noggrann undersökning av bostaden. Var observant på driftkostnader. I vissa fall anges bara historiska siffror, som t ex kan baseras på fasta elavtal. Fråga då efter förbrukningen så att du själv kan räkna ut aktuella kostnader. Just nu är det även extra viktigt att titta noggrant på bostadsrättsföreningens ekonomi. Många påverkas av stigande räntor och kostnadsökningar vilket kan leda till avgiftshöjningar.

    5. Om du är intresserad av en bostad – hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa ditt intresse. Be att få information om eventuella förhandsvisningar och bud. Även i dagens marknad förekommer förhandsbud och säljare kan vara mer benägna att acceptera dem.


    FÖR SÄLJARE:

    1. Ha en helt färsk värdering, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för – så att du har rätt förväntningar.

    2. Sälj din befintliga bostad innan du köper nytt om du har mindre marginaler – det säkraste kortet i dagens marknad. Försök få god tid till att hitta något nytt innan du måste flytta ut.

    3. Se till att din bostad är i gott skick – det är ännu viktigare när utbudet är stort. Städa, rensa och ta hjälp av homestyling-experter om det behövs. Belysningen är viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar.

    4. Utvärdera flera mäklare. Om marknaden är ostadig är det bra att ha en stadig mäklare som du litar på. Välj någon som säljer mycket i ditt område.

    5. Även om du inte vet exakt när du ska sälja är det smart att förbereda din försäljning i god tid. Det minskar stressen när det väl är dags.


    För mer information kontakta gärna:

    Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
    Tel: 070-558 05 30
    E-post: johan.engstrom@fastighetsbyran.se

    Johan Vesterberg, PR & kommunikationschef, Fastighetsbyrån
    Tel: 08-54 54 55 28, 0708-20 44 34
    E-post: johan.vesterberg@fastighetsbyran.se

    Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Bromma
    Tel: 070-509 25 45
    E-post: par.gunnarsson@fastighetsbyran.se

    Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm
    Tel: 076-634 50 14
    E-post: pialotta.svensson@fastighetsbyran.se

    Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån innerstad & Örgryte
    Tel: 076-050 04 71
    E-post: alexandra.jonsson@fastighetsbyran.se

    Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum
    Tel: 0733-41 47 31
    E-post: jimmy.lang@fastighetsbyran.se

    Jesper Jeschko Björnsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Malmö
    Tel: 076-317 59 69
    E-post: jesper.j.bjornsson@fastighetsbyran.se

    Ämnen

    Kategorier


    Mäklarföretaget Fastighetsbyrån ingår i Swedbank-koncernen och har cirka 1 600 medarbetare på 260 franchiseägda kontor runt om i Sverige. Under 2021 gjorde företaget cirka 49 000 bostadsaffärer och är därmed marknadsledare på den svenska bostadsmarknaden. Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 100 medarbetare i Spanien och Portugal.

    Kontakter

    Johan Vesterberg

    Johan Vesterberg

    Presskontakt PR & Kommunikationschef Press, sociala medier, content & CSR 08-54 54 55 28
    Johan Engström

    Johan Engström

    Presskontakt VD Fastighetsbyrån 0705-58 05 30
    Martin Posch

    Martin Posch

    Presskontakt Affärsområdeschef Fastighetsbyrån utland Fastighetsbyrån Spanien & Portugal +34 699 944 229
    Pia-Lotta Svensson

    Pia-Lotta Svensson

    Presskontakt Fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån Södermalm Bostadsrätter 0766-34 50 14
    Pär Gunnarsson

    Pär Gunnarsson

    Presskontakt Fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån Bromma Villor 070-509 25 45
    Alexandra Jönsson

    Alexandra Jönsson

    Presskontakt Fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån Göteborg innerstad/Örgryte Bostadsrätter Göteborg. 076-050 04 71
    Jimmy Lang

    Jimmy Lang

    Presskontakt Fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån Lerum. Villor i Göteborg. 073 341 47 31
    Jesper Björnsson

    Jesper Björnsson

    Presskontakt Fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån Malmö. Bostadsrätter och villor. 076-317 59 69
    Henrik Lenander

    Henrik Lenander

    Presskontakt Affärsområdesansvarig nyproduktion Nyproduktion.