Pressmeddelande -
Stort intresse för semesterboende utomlands – Spanien fortsatt i topp
Cirka 10 % av svenska storstadsbor äger ett fritidshus utomlands och lika många planerar att köpa ett semesterboende i ett annat land inom fem år, visar en undersökning från Fastighetsbyrån. Spanien håller ställningen som det populäraste landet följt av Portugal och Frankrike. Intresset för Turkiet har minskat på grund av politisk utveckling och oroligheter i landet.
Just nu njuter många av den svenska sommarvärmen. Men många väljer också att köpa boende utomlands, i mer solsäkra länder. Svenskarnas intresse för att köpa semesterboende utomlands är stort, visar en undersökning från Fastighetsbyrån där 1000 svenskar, mellan 35 och 65 år, i Stockholm, Göteborg och Malmö svarat på frågor. 6 % av de tillfrågade planerar att köpa semesterboende utomlands inom två år och 4 % inom de närmsta fem åren.
Spanien är fortsatt det mest populära landet. Bland de som planerar att köpa bostad utomlands kan två av tre tänka sig Spanien. Det spanska klimatet och värmen är det som drar allra mest. Även maten och kulturen gör Spanien intressant.
- Sol och bad och det spanska köket är det som alltid gjort Spanien till ett populärt land för både semester och att köpa semesterboende i. Med sjunkande bostadspriser, en stark svensk krona och bra och billiga flyg är intresset för bostadsköp i Spanien rekordstort nu. Vi märker att medelåldern bland de som köper sjunker, säger Daniel Nilsson, regionchef för Spanien och Frankrike på Fastighetsbyrån.
Portugal, Frankrike, Italien och Kroatien…
Efter Spanien är Portugal och Frankrike mest populärt. 47 % respektive 42 % av de som planerar att köpa boende utomlands anger att de även kan tänka sig dessa länder. Fyra och femma på listan hamnar Italien och Kroatien.
- Klimat, mat och kultur är de gemensamma nämnarna. Frankrike är av tradition intressant för svenskarna, men Portugal är det land som verkar vara mest på frammarsch just nu. Och svaren antyder att det inte främst är drivet av eventuella ekonomiska fördelar utan av livsstilsskäl. Även Kroatien ökar i popularitet fastän det fortfarande är lite okänt och främmande, fortsätter Daniel Nilsson.
Intresset för Turkiet minskar
Turkiet toppar listan över de länder i studien som svenskarna är mest negativa till att köpa boende i. Oroligheter, politik, kultur och språk anges som anledningar till att Turkiet inte är intressant. På frågan ”Har den senaste tidens händelser i Turkiet påverkat din inställning till att semestra eller köpa semesterboende i landet?” svarade 34 % ja. Många väljer även bort Thailand för semesterboende – men här anges främst avståndet som anledning.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes vecka 24-25 via en webbenkät till 1000 personer, 35-65 år, boende i Stockholm, Göteborg och Malmö. Undersökningen genomfördes av företaget Navigate på uppdrag av Fastighetsbyrån i Spanien och Frankrike.
Om Fastighetsbyrån i Spanien
Fastighetsbyrån i Spanien har etablerade kontor i Albir/Altea, Barcelona, Marbella, Nerja, Palma de Mallorca, Torrevieja, samt Cannes i Frankrike. Under året planeras kontorsöppning i Alicante, Gran Canaria och Fuengirola. Företaget är störst bland svenska mäklarföretag i Spanien och stärker hela tiden sin marknadsposition. Under 2012 hade man en marknadsandel bland svenska köpare på 26,9 %, en ökning med hela 12 procentenheter jämfört med 2011. Särskilt starka är man på begagnat där marknadsandelen var hela 46,3 %.
Läs mer om Fastighetsbyrån i Spanien och Frankrike här:
fastighetsbyran.se/utland
För mer information:
Daniel Nilsson, regionchef för Spanien och Frankrike på Fastighetsbyrån.
Tel: +34 617 343 846
E-post: daniel.nilsson@fastighetsbyran.se
Johan Vesterberg, Pressansvarig, Fastighetsbyrån
Tel: 08-54 54 55 28, 0708-20 44 34
E-post: johan.vesterberg@fastighetsbyran.se
Ämnen
Fastighetsbyrån ingår i Swedbank-koncernen och har cirka 1 400 medarbetare fördelade på 250 kontor runt om i Sverige. Under 2012 förmedlade företaget cirka 35 000 bostadsaffärer till ett försäljningsvärde av cirka 50 miljarder kronor. Fastighetsbyrån är marknadsledare på bostadsmarknaden, både i omsättning och i antal affärer.